Historie plemen a klubu, období 1989 -1998

1989

Klubové norování se konalo v Rychnově nad Kněžnou. Přihlášeno bylo 73 foxteriérů, zúčastnilo se 63. Zvítězil drsnosrtý Brit Abilok J. Sedláka před Elzou z Olomoučan J. Vítka.

Na MV v Nitře vyhrál FXD: Tornádo Echo, maj. M. Šedík. Feny Gája z Kuliaru, maj. ing. Kubala.

1990

Největším svátkem byla Světová výstava psů, která se konala na brněnském výstavišti. Přihlášeno bylo přes sto foxteriérů. Drsnosrsté posuzoval p. Mőhrke ze SRN, hladkosrsté pak MVDr. Brázda - ČR. V hladkosrstých psech získal CACIB a Světového vítěze německý Leroy v.d. Bismarckquelle  a R-CACIB Nico v. Jemchen. Ve fenách CACIB a Světový vítěz získala anglická Astona Dusky Doo importovaná do Itálie a R-CACIB Soleamp Serena. Z našich zazářili v třídě mladých V1 - Primus Junior Argo ze Šilfova dolu p. Řeháčka a ve fenách mladých polský import V1 - Mini Zeno p. Z. Lance. V drsnosrstých psech CACIB, Světový vítěz Macki v. Jünglingshof, R CACIB Kolja v. Vorsterfeld. Ve fenách obdržela CACIB a Světového vítěze Blackdale Charmer a R CACIB Dancing Queen of Stonegarth. Nejúspěšnější z našich byli ing. Kubala se slovenskou fenou Gaja z Kuliaru - V1, CAC z třídy pracovní.

Na MV v Nitře v drsnosrstých zvítězil Tornádo Echo (maj. M. Šedík) a feny vyhrála německá Jünglings Jesika. V hladkosrstých psech vyhrál německý Fetah v.d. Wunderquelle a feny naše Vally ze Šilfova dolu (maj. F. Švéda).

Speciální klubovou výstavu v Praze vyhráli v drsnosrstých pes Ideal Franke p. Polehni a feny Luna z Lipavy p. Ryšavého.  Hladkosrsté psy pak -Argo ze Šilfova dolu  majitele Řeháčka a feny Detva Taxon majitelky I. Novákové.

1991

V tomto roce se oddělili slovenští chovatelé, kteří založili samostatný Slovenský klub chovatelů teriérů a foxteriérů. Český klub měl okolo 320 členů. Ke konci roku vykazovali drsnosrtí 94 krytí,  hladkosrstí 24.

Na Mezinárodní soutěž v norování na lišku bylo přihlášeno 134 psů. Z toho 44 jagdteriérů, 42 jezevčíků, 26 velšteriérů, 22 foxteriérů. Nejúspěšnějším foxteriérem byl Dar z Lošanských luk.

 V Československu přibývají další mezinárodní výstavy. Počty vystavovaných  foxteriérů se tedy rozptylují. Tradiční letní Brno vykazuje jen velmi malé počty. Nejstabilnější úroveň co do počtu vystavovaných foxteriérů má Klubová speciální výstava v Praze.  V tomto roce zde drsnosrsté vyhrávaji pes Ideal Franke a fena Katy Franke majitel obou Polehňa F. Klubového vítěze v hladkých získávají Dar z Kojeckého dvora a Bora z Kojeckého dvora - maj. Minařík J.

Předsedou klubu byl zvolen pan Bohumil Kubeš.

1992

Klub má cca 290 členů. Počet krytí ke konci roku byl 107 drsnosrstí a 36 hladkosrstí.

 Klubová soutěž v norování byla vzhledem k novému zákonu na ochranu zvířat (zákaz norování na umělé noře) zrušena. Zároveň byla pro foxteriéry zrušena podmínka absolvování zkoušek pro chovnost. Mezinárodní soutěž v norování byla narychlo přesunuta na Slovensko do okresu Prievidza. Přihlášeno bylo 126 psů, z toho 22 foxteriérů. Nejúspěšnějším foxteriérem byla Arina z Viselců vedoucího p. Komárka.

Klubovou výstavu v Praze v hladkých psech vyhrál Harry Kudlova dolina majitelky I. Novákové, ve fenách nebyl titul zadán. Drsnosrsté psy vyhráli Rony Franke p. Polehni a fena Diana Fesoj Kaldes p. Sedláka.

1993

Klub má 300 členů. Krytí drsnosrstí: 110,  hladkosrstí: 29.

Je povoleno norování s úpravou třetího kotle na tzv.„basu“. Čas je zkrácen  na 5 minut. Na Mezinárodním norování v okrese Sokolov se sešlo 100 norníků. Nejúspěšnější byla Ambra Tajfun, vedoucí p. Svejkovský. Celostátní klubové norování foxteriérů - 51 účastníků. Vítězí Arina z Viselců vedoucí p. Komárek.

Vítězové na klubové výstavě - drsnosrstí psi: Ted Franke  - p. Polehňa, feny Kvadrant Rela  maj. p. Sedlák. Hladkosrstí Daron ze Šilfova dolu a Benny ze Šilfova dolu oba v majetku p. Švédy.

1994

Stav členské základny je 322 členů. Počet krytí ke konci roku 109 drsní, 37 hladcí.

 V České republice je zakázáno kontaktní norování a je povoleno pouze bezkontaktní. Klubové zkoušky v norování se přesunuly do Adamova - Slovensko. Vítězí Arina z Víselců vedoucí p. Komárek.

Na Klubové výstavě v Praze tento rok vyhráli: drsnosrsté psy - Athos Tajfun - maj. Adámek, feny Zara Franke. Hladkosrsté psy - Daron ze Šilfova dolu - maj. Švéda, feny Winni v. Jemchen - (import SRN) - I. Novákové. Tuto výstavu posuzoval F. Polehňa.

Předsedou klubu za odstoupeného předsedu se stal pan MUDr. Lubomír Zdařil

1995

Klub má 331 členů. Ke konci roku byl stav krytí 95 u drsnosrstých a 39 u hladkosrstých.

Poslední klubové norování proběhlo v Belušských Slatiňanech - Slovensko. Vítězem se stal Fat z Bílé (0,36 D, 0,19 D), maj. Drescher, před Betty z Hukvaldských lesů (0,48 V, 1,01 V), vedoucí Čunková a Omarem z Chabovce (1,50V, 6,20 D), vedoucí Kufka.

Na Klubové výstavě posuzovala p. Eva Letáčková. V drsnosrstých vyhrál již známý a úspěšný pes Ted Franke majitele F. Polehni.  Drsnosrsté feny Nola Taxon Dr. Brázdy.  V hladkosrstých získal Klubového vítěze pes Claudius Olza, majitel L.Slováček, feny Idea od Rytíře Malovce majitelky I. Novákové.

V tomto roce importoval Dr. Brázda z NSR své dva poslední psy -  drsnorstého Ukase v.d. Bismarckquelle a hladkosrstého Oskara de la Rosa.

1996

Členská základna byla ke konci roku 337 členů. Drsnosrtí měli 95 krytí, hladkosrstí 43.

Plánovaná soutěž podle lesních zkoušek se pro nezájem neuskutečnila.

Na Světové výstavě ve Vídni obdržela slovenská fena Cita Lemart (z českých rodičů - o: Rocky v.d. Bismarckquelle m: Chovana Taxon) majitele M. Štefka titul světového vítěze. 

Na klubové výstavě vyhrál drsnosrsté psy Ted Franke (na světové výstavě oceněný jako výborný) - maj. Polehňa, feny Jenny Franke - maj. ing. Kubala. Na této výstavě se také poprvé ukázal francouský import Lac de la Valle du Perou - maj. p. Polehňa. V hladkosrstých vyhrál pes Oskar de la Rosa majitele Dr. Brázdy a fena Eny z Děkanu maj. Dr. Kubů. Tuto výstavu posuzoval rozhodčí W. Jungblut ze SRN.

 V prosinci náhle zemřel dlouholetý poradce KCHF, rozhodčí z exteriéru  pan MVDr. Brázda Josef z Lipníka nad Bečvou (chov Taxon).

1997

Členská základna se zvedla na 345 členů. Počet krytí drsnosrstých 75 hladkosrstých 41.

Česká republika byla opětovně přijata do FCI. Ročně pořádá pět Mezinárodních výstav - dvakrát v Brně a dále v Českých Budějovicích, v Praze a v Mladé. Boleslavi.

Proběhla klubová soutěž podle barvářských zkoušek, kterou vyhrála a CACT získala Cita z Víselců, majitele J. Komárka. Tato fena byla známa již ze soutěží v norování. Druhá a R-CACT získala hladkosrstá Afra v.d. Lichteneiche B. Papeže. Zároveň proběhly zkoušky podle bezkontaktního norování.

Na výstavě v Praze posuzoval ing. Kubala ze Slovenska. Klubovým  vítězem se tohoto roku stali: drsnosrtí - pes Lac de la Valle du Perou majitele F.Polehni, fena Laura z Arangi, majitel ing. Szturz. Hladkosrstí pes - Oskar de la Rosa, majitelka I. Nováková  a fena Megi ze Šilfova dolu majitele J. Bálka .

Předsedou klubu se stal pan František Švéda

1998


Klub měl 356 členů. Bylo zapsáno 257 štěňa FXD v 65 vrzích plus 8 importů. V chovu drsných se výrazněji objevují plemeníci Wotan Star Franke, Ted Franke a Samor v.d. Bismarckquelle.  FXH se narodilo 152 štěňat 37 vrzích + 4 importi. Nejvíce vrhů bylo po psech Oskar de la Rosa, Amor z Kojeckého dvora , Claudius Olza.
V Horním Jelení proběhl druhý roční Klubové barvářské soutěže, společně s klubovým norováním. Na BZ bylo předvedeno 11 foxteriérů a víťzem se stal FXH Aron Tuskulum vedený Ing. Hutěčkou st. Získal 100 bodů a čekatelství CACT, na druhém místě byla FXH Ula ze Žárové doliny vedená A. Náhlým R-CACT. Na zkouškách z norování se sešlo 21 foxteriérů s nejlepším časem obstála Orsia ze Šilfova dolu vedená Pospíchalem Martinem.
Klub při příležitostí 70. Výročí založení pozval k posuzování Klubové  výstavy v Praze  Ing. Kubicu z Německa. FXH – Klubovým vítězem se stal Oskar de la Rosa maj. Iveta Nováková fena Aura z Černovické obory – BOB maj. MVDr. Kubů Jiří. FXD Athos z Kuliaru – BOB maj. Ing. Kubala a fena Engie ze Stříbrné maj. Petr Gossel 
V tomto roce zemřel dlouholetý chovatel  Ph.Mr. Vladimír Paták ch.s. „of Litlle Church“ a později „Parol“.
 

Autor: IN
Přečteno: 1428x
Vydáno: 16.7.2019

Světová výstava Brno 1990 Leroy v.d. Bismarckque... Brit z Kojeckého dvora... uprostřed Argo ze Šilf... Vlevo Světový vítěz 19... Klubový vítěz 1990 Arg... Klubová vítězka 1990 D... Klubová výstava 1990 MVDr. Josef Brázda a j... Klubová výstava 1998 -...

Zpět

Další články v kategorii

Předsedové KCHF ČR od jeho vzniku
Historie plemen a klubu, období 2009 - 2018
Historie plemen a klubu, období 2019 -
Historie plemen a klubu, období 1999 - 2008
Historie plemen a klubu, období 1969 -1988