SPINOCEREBELÁRNÍ ATAXIE U HLADKOSRSTÉHO FOXTERIÉRA (SCA)

 

 

Konkrétní případ z praxe

Vážení chovatelé, tímto článkem bychom rádi upozornili na potvrzený výskyt této nemoci v chovu hladkosrstých foxteriérů.

       Spinocerebelární ataxie (SCA) je dědičné onemocnění, které je způsobeno mutací v genu KCNJ10. Nemoc je známá u plemene Parson Russell a Jack Russell teriéra. Vlivem degenerace míšních nervů přenášejících informace do mozečku dochází k problémům s koordinací při chůzi, běhu, otáčení i skákání. Nemoc se projevuje u štěňat ve věku od 2 do 6 měsíců. Začíná změnou hybnosti zadních končetin. U postižených psů dochází k neřízenému stahování svalů a ke svalovým křečím, kdy štěně přestává zadní končetiny ovládat a dochází k jejich úplnému ochrnutí. U některých psů se objevují epileptické záchvaty. Všichni postižení jedinci hynou, většina z nich je pro zcela nepříznivou prognozu utracena.

       Na KCHF ČR se obrátil pan Jiří Bednařík, který se u zakoupené fenky FXH Kaa od Štěpánského rybníka setkal s podobnými příznaky. Štěně se už ve věku 7-8 týdnů špatně pohybovalo na zadní končetiny a postupně se stav zhoršoval natolik, že po potvrzení diagnozy v laboratoři Genomia bylo ve věku 15-ti týdnů utraceno. Vyšetření prokázalo, že fenka zdědila mutovaný gen od obou rodičů. Otcem štěněte je Varcan od Štěpánského rybníka a matka Boo od Štěpánského rybníka. Oba rodiče jsou přenašeči mutovaného genu (N/P). Další fenkou, u které byla zjištěna přítomnost mutovaného genu, je fena FXH Champion Pink Terror, kterou si chtěl pan Bednařík následně zakoupit. Vyšetřením se zjistilo, že i tato fena je přenašečkou mutovaného genu (N/P).

       Mutace způsobující SCA je děděna autosomálně recesivně, tedy platí:

     Pokud jsou oba rodiče přenašeči mutovaného genu (N/P), bude teoreticky 25 % potomků zdravých (N/N), 50 % potomků budou také přenašeči (N/P) a 25 % potomků budou postiženi nemocí SCA ( P/P).

       Aby se nemoc projevila klinickými příznaky onemocnění, musí štěňata získat mutované geny od obou rodičů – přenašečů (N/P). V praxi to znamená, že pokud budou oba rodiče přenašeči mutace, 25 % štěňat z vrhu nám uhyne a 75 % štěňat bude klinicky bez příznaků. Z těchto 75 % od pohledu zdravých štěňat bude ale 50 % přenašečů mutovaného genu !

        Za jiné situace, kdy jeden z rodičů bude zdravý - bez přítomnosti mutace (N/N) a druhý rodič bude přenašeč (N/P), budeme mít ve vrhu 50 % zdravých štěňat bez přítomnosti mutovaného genu (N/N) a 50 % přenašečů mutace (N/P) !

         Vážení chovatelé,

tyto otestované feny jsou pro nás důležitým upozorněním. Vidíme, že nemoc SCA se týká i hladkosrstých foxteriérů. Vzhledem k fatálnímu průběhu nemoci u 25 % štěňat ve vrhu v případě, kdy oba rodiče jsou přenašeči, doporučuji chovatelům, aby si své chovné psy a feny nechali na tuto nemoc otestovat. Vyšetření provádí laboratoř Genomia, psovi se odebere u veterináře krev a společně s žádankou se odešle laboratoři.

      Testováním zjistíme zda máme zvíře zdravé či přenašeče. Při výběru rodičovského páru by nám mělo jít o to, aby oba rodiče byli bez přítomnosti mutovaného genu, nebyli přenašeči. Jedině tak si můžeme naplánovat zdravý vrh a následující generace bez dalších přenašečů. V každém případě je potřeba otestovat fenu i psa na přítomnost mutace, ne jen jednoho z rodičů.

       Na webových stránkách a na fcb stránkách KCHF ČR naleznete informace k testům, také záznam z natočeného videa VIDEO 1 a VIDEO 2, které nám zaslal pan Bednařík. KCHF nabízí prvním zájemcům slevu na vyšetření, nabídka slevy je časově omezená. Najdete zde i konkrétní doporučení, kterých psů přednostně se testování týká. Viz - Rozhodnutí výboru ve věci SCA.

        Smyslem prvotního testování na nemoc SCA by mělo být zachycení přenašečů nemoci mezi příbuznými těchto dvou fen. Doporučení otestovat své psy samozřejmě platí pro všechny z nás. Využijte, prosím, nabídky KCHF ČR a nechte si otestovat své chovné feny a psy.

        Na základě těchto případů nelze k plemeni hladkosrstý foxteriér přistupovat jako k plemeni nemocí SCA promořené, ale jsou pro nás impulsem k tomu, aby takových případů bylo co nejméně. Jsou také motivací pro chovatele i do budoucna, aby si své psy na nemoc SCA odteď pravidelně testovali.

          VE ČLÁNKU BYLA DLE ROZHODNUTÍ VÝBORU KCHF ČR ZVEŘEJNĚNA JMÉNA OBOU FEN A JEJICH RODIČŮ.


 


 

Za KCHF ČR srdečně zdraví

 MVDr. Petra Menclová

 

 

 

Autor: MVDr. Petra Menclová
Přečteno: 1373x
Vydáno: 4.3.2023

Zpět

Další články v kategorii

Informace poradkyně chovu k onemocnění Spinocerebelární ataxie u hladosrstých foxteriérů
Proč je dobré podívat se svému psovi "na zub"
Dědičnost bílé barvy
Vrozená hluchota a její testování
Luxace Pately