Zkoušky vloh Malovice 17.4.2011

Po výborné sobotě, kdy proběhla klubová výstava a večer členská schůze s poměrně slušnou účastí a též četnými diskuzními příspěvky, jsme se konečně dočkali nedělního slunečného počasí, které provázelo zkoušky po celý den. Zkoušky vloh byly v tomto termínu velice vhodně zvoleny a mnozí propojili svou účast na výstavě se zkouškami vloh, které následovaly další den. Snad i proto měly ZV hojnou účast, a to 20 jedinců.

Ráno po poradě rozhodčích a bez zbytečných okolků byly zahájeny zkoušky a proběhlo rozlosování do pracovních skupin.Vlastní zkoušky probíhaly v poměrně rozsáhlé honitbě MS Hubert Malovice. Za moji osobu mohu říci, že zkoušky byly výborně organizovány a všichni zúčastnění měli možnost své psíky odzkoušet na živé zvěři. Převažovala srnčí, které byla hojnost, dále byl vidět i dostatek zajíců. Byl jsem přítomen u všech skupin, viděl jsem, jak psi pracují ve zvěři, avšak bohužel hlasitosti bylo jako šafránu. Prokázali ji pouze tři jedinci, a to ve dvou případech na zajíce a v jednom na srnčí zvěř. I tak z celkového počtu dokončilo v I.ceně 80 % psů. Po návratu z pole byly výsledky předány k počítačovému zpracování, ale došlo k nepříjemné situaci, kdy výsledky neodpovídaly skutečnosti, a tak jsme museli vše přepočítávat, a tím došlo ke zdržení minimálně o 1,5 hodiny. Chtěl bych se za tuto skutečnost dodatečně omluvit a příště se budeme snažit o nápravu.

Na tyto zkoušky byli nominování velmi zkušení rozhodčí, což účastníci mohli poznat na vlastní kůži. Jednalo se o pány: Vladimír Procházka, ing. František Hrůza, ing. Miloslav Hucek, Jaroslav Vrba, Jan Neubauer a Martin Petráň. Postu vrchního rozhodčího jsem se ujal osobně. Ředitelem zkoušek byl pan Alois Novák z Malovic a v jeho doprovodu jsem strávil v revíru celé dopoledne. Též bych se chtěl zmínit a zároveň poděkovat paní Jitce Králíčkové, která věnovala čísla vyrobená z paroží jelena milu, a díky tomu si každý z účastníku odnesl tuto hezkou pozornost jako památku na netolické zkoušky. Zmínit musím pochopitelně i další členy, kteří se velmi zasloužili to, aby ZV dopadli ke spokojenosti všech. Jsou to především Iveta Nováková, Simona Nováková a další členové MS Hubert Malovice.

Co mohu ještě dodat? Snad bych jen rád motivoval majitele psů, kteří během zkoušek prokázali své vlohy, aby s nimi pokračovali ve výcviku a pokusili se složit vyšší typ zkoušek. Motivovat bych ale chtěl i ty majitele, jejichž psi zkoušku složili s nějakým tím nedostatkem. Pokračujte určitě dál, protože další výcvik a správná motivace vašim psů jistě pomůže k lepšímu výkonu.

S pozdravem       Bohuslav Papež (výcvikář KCHF)


Postřehy účastníků ZV v Malovicích

Klubové zkoušky vloh měly nejen hojnou účast, ale byly vskutku vydařené. A to nejen z pohledu pořadatelů, ale jak následující anketa ukazuje i z pohledu těch nejdůležitějších - samotných účastníků. Zeptali jsme se jich na jejich dojmy a na to, jak atmosféru i průběh samotných zkoušek vnímali

Michal Šemro a Apolo od Nextry

Myslivost dělám prvním rokem, a proto tyto zkoušky byli pro mě a mého psa Apolla od Nextry velkou premiérou, která se nám velice zdařila. Ráno při nástupu pracovala nervozita, která se ztratila až po přesunu na louku, kde to vše začalo. Číslo losu 4 bylo šťastným číslem, provázelo nás každou disciplínou. Při slídění jsme měli štěstí, když pes vypíchl zajíce, následoval ho a po chvilce začal hlásit na viděnou. Rozhodčí ještě chvíli vyčkával, jestli bude pes také hlásit stopu. Po lese se rozléhalo hlasité hlášení a já byl potěšen, že to vyšlo. Sv. Hubert stál při nás a my zkoušky úspěšně složili a vyhráli. Ještě jednou bych chtěl velice poděkovat rozhodčím za regulérní posuzování a organizátorům za výborný průběh celého dne. Myslivosti zdar

Richard Zdráhal a Aron z Příbětického hradu

Trochu s rozpaky jsem se přihlásil na zkoušky vloh se psem Aronem. I když jsem se výcviku věnoval, měl jsem obavy z výsledku u teprve 11 měsíčního pejska s dosti velkým temperamentem. Hlavně jsem se obával discipliny vodění na řemeni,která nakonec dopadla nad očekávání dobře.

Po ukončení zkoušek jsem byl velmi rád, že jsme přijeli. Chtěl bych ocenit profesionalitu všech rozhodčích a také jejich trpělivost s každým soutěžícím pejskem a snahu nalézt zvěř, aby mohl každý ukázat co v něm je. 
Počasí nám přálo, i když odpoledne až trochu “moc". Byl jsem na klubových zkouškách poprvé a musím říci, že přijedu v budoucnu rád znovu, už pro tu atomosféru, která je zcela jiná, než na klasických zkouškách pořádaných mysliveckou jednotou

Vladimír Hutěčka a Emperor Tuskulum

Při první zmínce, že Klubové zkoušky vloh budou uspořádány při Klubové výstavě v Netolicích, jsem byl přesvědčen, že se dostaví nanejvýš jedna skupina foxteriérů. Jaké bylo moje překvapení, když se v neděli ráno před kempem sešlo dvacet startujících, a to pouze a jen foxteriérů! Bylo to skutečně milé. O to víc, že v předvečer zkoušek jsme byli na členské schůzi konfrontováni s faktem, že naše plemena nejsou mezi myslivci oblíbená. Opak se ukázal být pravdou

Samotný průběh zkoušek hodnotím na výbornou. Za krásného počasí, výborného zazvěření honitby a při zkušenosti delegovaných rozhodčích mohli startující foxteriéři ukázat své skutečné vlohy. Za velký kynologický zážitek patří pořadatelům velký dík.

Richard Goby a Dalia Concord form Zliv

Myslím, že nejvíce čeho by jsme jsi měli vážit na ZV v Malovicích, byla dobře zazvěřené honitba. Každý víme sám, jestli nám  pes hlásí nebo ne a také ne na všech zkouškách má pes možnost hlasitost prokázat. Zúčastnil jsem se tří zkoušek vloh a tyto malovické považuji za nejpovedenější. Určitě k tomu přispělo i hezké počasí,  korektní posuzování rozhodčí,  dobrá atmosféra vůdců, což mohlo byt i následkem pestré večerní zábavy před zkouškami.

Tereza Macků a Granada od Rytíře Malovce

Ráda bych se s vámi podělila o zážitky ze dne, kdy jsem se svou s fenou Granadou od Rytíře Malovce  skládala klubové zkoušku vloh v Malovicích. Je to moje první zkouška na povrchu. I  když jsme tomu věnovala hodně času, tak jsem pociťovala, že v některých disciplínách to není tak dopilované, jak by to mělo být. I přes mou velkou nervozitu mě moje fena Grenda opravdu překvapila. Ten den jsem jí nepoznávala a výsledek byl pro mě radostným překvapením (156 bodů v I. ceně)  Počasí bylo naprosto skvělé. Paní rozhodčí byli také v dobré náladě a posuzovali opravdu skvěle. Jako laikovi se mi tam moc líbilo a chtěla bych poděkovat nejen rozhodčím, ale všem co se na akci podíleli. Velké díky!.

Miroslav Interholz a Box od Rytíře Malovce

Klubových zkoušky vloh foxteriérů v Malovicích jsem se zúčastnil jako vůdce psa Boxe od Rytíře Malovce. Jednalo se o mé první povrchové zkoušky, a tak si každý zúčastněný dovede představit mou počáteční nervozitu, kterou vystřídala maximální spokojenost s prací a výsledkem zkoušek mého psa (ZV-I.c). Počasí nám přálo, psi byli dobře připraveni a nic jim nebránilo prokázat své vrozené vlastnosti ve výborně zazvěřeném revíru.

Tímto bych chtěl poděkovat rozhodčím a všem ostatním, kteří se podíleli na skvělé organizaci zkoušek

Jarda Madar a Zafyra od Rytíře Malovce

Ke zkouškám mohu říct jen samá pozitiva, velmi dobrá organizace, výborně zazvěřený revír, zkušení a objektivní rozhodčí, celkově výborná atmosféra. Ač v lovecké kynologii nejsem žádný začátečník, vedl jsem tentorkát svého prvého foxteriéra, kterého sice nevlastním, ale na zkoušky jsem ho pečlivě připravoval a byl jsem z něho mile překvapen. Z doslechu jsem o loveckých vlastnostech foxteriérů neměl dobré mínění, dnes mohu říct, že opak je pravdou. Výkony psů v naší skupině byly na výborné úrovni a já dnes foxteriéry řadím mezi psy s dobrými loveckými vlastnostmi.

Iveta Nováková a Xelon, Mamba a Pepsi od Rytíře Malovce

Již delší dobu jsem uvažovala o vhodnosti našeho revíru pro uspořádání klubových zkoušek, jsem moc ráda, že moji přátelé zareagovali na moji výzvu zúčastnit se klubových zkoušek vloh a potkali jsme se v tak hojném počtu. Stále zastávám názor, že u klubových zkoušek nejde o to jaké množství jich pořádáme, ale  důležité je množství zúčastněných psů.

Z tohoto místa bych také chtěla ještě jednou poblahopřát vítěznému Michalovi Šemrovi, jehož pes Apolo od Nextry po Nextře od Rytíře Malovce zároveň získal i pohár Rytíře Malovce pro nejúspěšnějšího psa, který buď přímo pochází z naší stanice, nebo je v jeho rodokmenu obsažen jako některý z předků. 

Vrátil Jaroslav a Eros ze Šutrovky

ZV byly na dobré úrovni, počasí slunečné, mohlo byt více zvěře, protože psi se nemohli projevit při slídění a byli otravéní, nejspíš ale i teplem. Rozhodčí byli super.

Vladimír Ptáček a Balů od Anenského vrchu

Po úspěšné sobotní výstavě jsme se zúčastnili na druhý den i klubových zkoušek vloh. Počet zúčastnených vůdců se svými psy mě mile překvapil. Při vlastních zkouškách přálo počasí a bylo zajímavé sledovat výkony jednotlivých psů, jak se vypřádali s jednotlivými disciplinami. Rozhodčí posuzovali korektně a každý pes měl dostatek prostoru prokázat své přednosti, ale někdy i nedostatky. Zkoušky hodnotím kladně a tak si zaslouží poděkování všichni kdo se podíleli na jejich přípravě a realizaci. Kynologii a foxteriérum zdar.

Pavel Trnka a Bella Barvínkový potok

V dubnu letošního roku jsem se zúčastnil klubových zkoušek vloh jako vůdce se svou fenou. Touto cestou bych  chtěl poděkovat všem členům klubu chovatelů foxteriérů za perfektní přípravu honitby pro zkoušky. Celá akce proběhla v přátelské atmosféře MS Malovice v Jižních Čechách. Doufám, že nebyla poslední. Myslím, že nejen  já, ale i ostatní chovatelé a vůdci by ocenili, kdyby takovýchto příležitostí u nás na jihu Čech stále přibývalo. Těším se na další akce s foxteriéry.Kynologii zdar!
Simona Nováková a Elias ´t Beuke Jagerken

Simona Nováková a Elias ´t Beuke Jagerken

Moje a Šrekovo první zkoušky na povrchu a hned v I.ceně - co dodat? Krásné počasí, perfektní organizace, vtipná úvodní řeč ředitele zkoušek, profesionální výkon rozhodčích, víc než přátelská atmosféra jak v naší skupině, tak i při zahájení a ukončení zkoušek, navíc jsme obdrželi diplom s vlastní fotkou. Byla jsem opravdu nadšená, jak se vše povedlo. Navíc bych moc přála i ostatním organizátorům a účastníkům zkoušek jak na Bruntálsku, tak na Sokolovsku zažít ten fascinující pohled na nástup 20 foxteriérů. Ještě jednou velké díky za nádherný den.

Antonín Brož a Nicol z Borotínských lesů

Co ke zkouškám vloh v Malovicích říci? Pěkné počasí, relativní dostatek zvěře. Rozumní a spravedliví rozhodčí. Dobrá organizace. Tím je z mé strany řečeno všechno...

Jitka Králíčková a Roy Boramo Sole

Bylo velmi příjemné vidět na nástupu zkoušek 20 foxterierů a navíc ještě většina dokončila v I. Ceně. To myslím trochu vyvrací pověsti o úpadky foxterieří práce. Pěkné počasí, dostatek zvěře, zkušení rozhodčí, ukáznění vůdci, spousta cen a nakonec diplom s vlastní fotografií, to vše přispělo k přátelské atmosféře pěkného víkendu.

Romana Kuklíková a Kalamajka od Rytíře Malovce

Zkoušky vloh pro nás byly opravdu nezapomenutelným zážitkem. Měla jsem z nich trošičku strach, protože nedávám svému psovi možnost být v lese dlouhou dobu bez dozoru, zvlášť když nejsem myslivec. Ale musím říct, že jsem byla opravdu ráda, že jsme se jich zúčastnili.

Zahájení i zakončení zkoušek bylo úžasné a hlavní pro mě bylo, že se oceňovali skutečně všichni, kdo se zúčastnili. Na začátku byla trochu tréma z toho, jací budou páni rozhodčí, jaká bude ve skupině atmosféra a kolika bodů dosáhneme. Celý zážitek ze zkoušek byl k nezaplacení. Naprosto úžasná přátelská atmosféra po celou dobu konání, milí páni rozhodčí a pár bodů jsme k mému údivu také získali.

A nakonec příspěvek psovoda Jan Kirschnera, který se svou manželkou Lídou zaznamenal celé zkoušky očima Chalvina od Rytíře Malovce zvaného Punťa.

Po výstavní slávě, kterou mi rušilo jen to, že hárající fenka, jinak všudypřítomná, byla už jen zavřená v boudičce, jsme druhý den nastoupili s páníčkem do řady před skupinkou zeleně oděných mužů. Začíná to vypadat slibně, soudě podle jejich vůně. Zábavných pejsků v okolí stále dostatek, potud je vše v pořádku. Pak jsme naskákali do aut a kamsi odjeli, po výstupu u požární zbrojnice v jakési vesničce ovšem bylo zcela nejasné, co se bude dít. Lovecké vůně našich průvodců se tloukly s mnoha dalšími pachy (zejména místní hnojiště a snídaně na vidličku do toho vzlínaly). Podle páníčka to nebyla náhoda, že jsme vyfasovali číslo 1, ale mně to tak významné nepřipadá. Ještě, že je počasí solidní.
Ještě jsme ani neopustili vesnici, když se mi zazdálo, že se po mně něco chce: slyším dobře, že slídění? Vždyť tamhle za hromadou dřeva nějakej dědek do něčeho mlátí (musím se tam juknout, i když je jasné, že známka za poslušnost nebude nejlepší). Tak dobře, tak si trošku zaslídím, i když mimo les je to nuda. Ale přece, nějaká srnka tu před chvílí prošla, a šla tudy přes potůček a do lesa ... Že se mám vrátit a zase takzvaně slídit, aby páníček a dva pánové v zeleném měli radost? Kupodivu měli radost i z toho, že jsem se hnal za tou srnkou (stejně už byla v trapu, když viděla hordu psů a lidiček, co šla za námi).
Pak na mně zkoušeli šlupku z pušky, jestli se nakvasím, ale já se nenakvasil. Pak to už byla větší zábava. Nejprve nás dva zelení pánové s věšteckém sdělením o nějakých čtyřkách a trojkách propustili, takže jsem mohl aspoň chvíli rušit ostatní (zvláště mého tatínka Šreka). Pak jsme se poměrně dlouho povalovali, to páníčkovi i mně dobře jde, a navíc na nás laskavě dohlížela panička. Následující cvičení - to už bylo jasné, že se jedná o práci - byla legrace. Stopa vůdce (jakého sakra vůdce?) byla brnkačka, to doma v Břežanském Chlumu děláme mnohem složitější, a pak jsme se jen pomalu prošli lesíkem kolem stromů. Následné sdělení, že to vlastně byly zkoušky vloh, a že jsme v I. ceně, mě už nepřekvapilo a celkem nevím, proč kvůli tomu panička a páníček tak jásali. Protože přísun „dobrotek“ byl dostatečný, i mně to přišlo jako dobrý den. Koneckonců, v podobné euforii byli i ostatní. Dokonce i přísní rozhodčí se potutelně usmívali.
Takže den nepokazilo ani to, že mě vlastní papínek v nestřežené chvíli štípnul do zadku, takže jsem musel potupně leknutím vykviknout. Aspoň měl nějakou legraci i on, rodiče a páníčky musíme tolerovat v jejich obtížně pochopitelných aktivitách.
Váš Punťa (zaznamenali Lída a Jan Kirschnerovi)

Autor: IN
Přečteno: 768x
Vydáno: 17.4.2011

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Apollo od Nextry (fxh) - pes
o: Alf z Mojenských Bitic
m: Nextra od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
4 4 4 4 4 4 4 4 188 I.c
Klubová zkouška, vítěz zkoušek,hlasitost - zajíc
Šemro Michal
Ux z Benkovského kopce (fxd) - pes
o: Merlin v.d. Schonen Bergen
m: Feebee z Benkovského kopce
Malovice
17.04.2011
4 3 4 4 4 4 3 4 173 I.c
Klubová zkouška, hlasitost zajíc
Máca Luboš
Aron z Příběnického hradu (fxh) - pes
o: Erney Steinbach Terry
m: Megy z Borotínských lesů
Malovice
17.04.2011
4 3 4 4 3 3 4 4 169 I.c
Klubová zkouška,
MUDr Zdráhal Richard
Dalia Concord from Zliv (fxd) - fena
o: Bon Curly hooligan
m: Etel ze Stříbrné
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 4 4 4 156 I.c
Klubová zkouška,
Goby Richard
Granada od Rytíře Malovce (fxh) - fena
o: Gigolo Belfox
m: Eve Belfox
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 4 4 4 156 I.c
Klubová zkouška,
Macků Tereza
Box od Rytíře Malovce (fxh) - pes
o: Gigolo Belfox
m: White Orchid od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 4 4 4 156 I.c
Klubová zkouška,
Interholz Miroslav
Zafyra od Rytíře Malovce (fxh) - fena
o: Gigolo Belfox
m: Kexy od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 4 4 4 156 I.c
Klubová zkouška,
Nováková Iveta/Madar Jaroslav
Xelon od Rytíře Malovce (fxh) - pes
o: Gigolo Belfox
m: Bohemica od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 4 4 4 156 I.c
Klubová zkouška,
Králíčková Jitka/Nováková Iveta
Eros ze Šutrovky (fxd) - pes
o: Orlan z Benkovského kopce
m: Jacquelin z Benkovského kopce
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 3 4 4 149 I.c
Klubová zkouška,
Vrátil Jaroslav
Emperor Tuskulum (fxh) - pes
o: Gallop On Quissex
m: Kelly Tuskulum
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 4 3 4 149 I.c
Klubová zkouška,
Ing. Hutěčka Vladimír
Chalvin od Rytíře Malovce (fxd) - pes
o: Elias 't Beuke Jagerken
m: Pepsi od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
4 0 3 4 4 3 4 4 145 I.c
Klubová zkouška,
Kirschner Jan
Balů od Anenského vrchu (fxh) - pes
o: Bryl od Štěpánského rybníka
m: Lucky z Borotínských lesů
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 3 3 4 4 145 I.c
Klubová zkouška,
Ptáček Vladimír
Bella Barvínkový potok (fxh) - fena
o: George Voltage
m: Ajka Val-Rico
Malovice
17.04.2011
4 0 4 4 4 3 4 3 145 I.c
Klubová zkouška,
Trnka Pavel
Elias 't Beuke Jagerken (fxd) - pes
o: Disco
m: Yolientje of Sarala
Malovice
17.04.2011
3 0 4 4 4 4 3 4 139 I.c
Klubová zkouška,
Nováková Simona
Mamba od Rytíře Malovce (fxh) - fena
o: Diamond Belfox
m: Karamela od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
3 0 4 4 4 4 3 2 131 I.c
Klubová zkouška,
Nováková Iveta
Nicol z Borotínských lesů (fxh) - fena
o: Erney Steinbach Terry
m: Hajdy z Borotínských lesů
Malovice
17.04.2011
3 0 4 4 3 3 3 4 128 I.c
Klubová zkouška,
Ing. Brož Antonín
Kuno od Rytíře Malovce (fxh) - pes
o: Denny od Královny Johanky
m: Countess od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
3 0 4 4 4 2 3 4 125 II.c
Klubová zkouška, slídění 2
Pěsta Jan
Roy Boramo Sole (fxh) - pes
o: Jantar od Rytíře Malovce
m: Lady Shelley Boramo Sole
Malovice
17.04.2011
3 0 4 4 3 2 2 4 114 II.c
Klubová zkouška, slídění 2
Králíčková Jitka
Kalamajka od Rytíře Malovce (fxh) - fena
o: Denny od Královny Johanky
m: Countess od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
3 0 4 4 2 2 1 4 103 III.c
Klubová zkouška, stopa živé zvěře 1
Kuklíková Romana
Pepsi od Rytíře Malovce (fxd) - fena
o: Princ Tajfun
m: Dafne od Rytíře Malovce
Malovice
17.04.2011
4 4 4 0 neobstál
Klubová zkouška, stopa vůdce - 0
Nováková Iveta

D1) nos
D2) hlasitost
D3) poslušnost
D4) chování po výstřelu
D5) vodění ( do r. 2014 = vodění na řemeni)
D6) slídění
D7) stopa živé zvěře
D8) stopa vůdce




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná