Zkoušky k vyhledání, vyhánění a nahánění zvěře Zlín 1.10.2016

   První říjnový víkend se pod patronací Klubu chovatelů foxteriérů a Klubu chovatelů teriéru a ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem ve Zlíně uskutečnily dvoudenní zkoušky foxteriérů a dalších plemen teriérů. V sobotu 1. října 2016 se konaly Zkoušky k vyhledání, vyhánění a nahánění zvěře v honitbě LČR Malenovice II. V neděli 2. 10. 2016 se zúčastnění přesunuli do honitby MS Vrchovina Hvozdná, aby úspěšně složili Barvářské zkoušky honičů. Dvoudenní klání teriérů se zadáváním čekatelství českého šampionátu práce CACT a klubových šampionátů práce CT a CCT se na Zlínsku poprvé konalo v srpnu 2014.
   Příprava dvoudenní akce si vyžaduje mimo přímé organizace zkoušek v jednotlivých honitbách, také podporu v zajištění dostatečného počtu přihlášených psů. Byl jsem mile potěšen zájmem majitelů a vůdců, kteří neváhali obětovat především svůj volný čas a připravili a předvedli své svěřence na vrcholné kynologické akci výše zmíněných chovatelských klubů. Druhému ročníku se dostalo již ustáleného názvu, totiž„Valašský dvojboj teriérů“.
   V sobotu 1. 10. 2016 se uskutečnily, pod patronací Klub chovatelů foxteriérů, Klub chovatelů teriérů ve spolupráci s  OMS Zlín Zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nahánění zvěře. Zkoušky se konaly v prostorách lesní honitby LČR Malenovice II v Karlovicích. Zázemím zkoušek se stala lovecká chata "Zámeček". Ke zkouškám nastoupilo celkem osmnáct psů a to třináct teriérů zastoupených plemeny (foxteriér hladkosrstý, foxteriér drsnosrstý, stafordšírský bulteriér, velšteriér a border teriér) a pět psů z dalších plemen (jezevčík standard drsnosrstý, slovenský kopov a německý křepelák).
   Zkoušky posuzovali zkušení rozhodčí Jindřich Šimara, Radomír Vinklárek, Vratislav Dvořák, Jiří Jelínek, Zdeněk Šťastný a Ladislav Mucha pod vedením vrchního rozhodčího pana Josefa Bajčíka. Jméno pana Josefa Bajčíka je skutečným pojmem v kruzích přátel norníků. Je nestorem mezi chovateli foxteriérů i jezevčíků, majitelem chovatelské stanice Kinetik. Odchoval, vycvičil a předvedl na zkouškách nespočet vynikajících pracovních psů, co což mu patří velký dík. Jak sám při povídání po zkouškách zavzpomínal, tak svého prvního foxteriéra dostal již v roce 1947, ve svých osmi letech.  V klubu chovatelů foxteriérů vykonával později i funkci výcvikáře. Bylo mi ctí, že přijal moje pozvání.
   Psi byli rozděleni dle vylosovaných čísel do tří samostatných pracovních skupin. Každá z dvojice rozhodčích posuzovala všechny disciplíny uvedených ve zkušebním řádu. ZVVZ jsou novým typem zkoušky lovecké upotřebitelnosti kladoucí důraz na odzkoušení psů zejména v jejich schopnostech zvěř vyhnat a nahnat z houštin na střelce. Druhá část zkoušky ověřuje základní dovednosti psů v poslušnosti. Výkony psů při práci v houštinách do jisté míry zvýhodňuje, mimo jejich umu, také štěstí na zvěř.
   Zkoušky úspěšně absolvovalo dvanáct teriérů a všech pět zástupců ostatních plemen. První místo na zkouškách obsadila fena border teriéra Angie z Dubnovského vrchu v I. ceně se ziskem maximálního počtu 108 bodů a tituly CACT, CCT a Klubový vítěz, majitele a vůdce Jana Peroutky. Druhá v pořadí v I. ceně, která se stala zároveň vítězkou klubových zkoušek foxteriérů, skončila se 103 body a tituly CACT, CT a Vítěz KZ fena foxteriéra hladkosrstého Cedra od Sezinského potoka, majitelky MVDr. Kateřiny Denerové a vůdce Jaroslava Blahuta. Třetí místo také v I. ceně a s uděleným titulem CACT získala fena stafordšírského teriéra Helen z Hambalek Bušín, majitele a vůdce Martina Malce.  

   Poděkování za uspořádání zkoušek patří Ludvíku Vybíralovi a celému jeho týmu z LČR Malenovice II za přípravu občerstvení i pronájem honitby a sboru rozhodčích za korektní posuzování.

   V sobotní podvečer proběhlo v kulturním domě v Karlovicích posezení všech účastníků, které po celý čas provázel velmi přátelský duch. Večer zpestřilo také kytarové vystoupení Jirky Jelínka. Zejména jeho veselé hanácké písničky nám zvedly už tak dobrou náladu.

Celkovou vítězkou Valašského dvojboje teriérů 2016 se zcela po zásluze stala dvojice Angie z Dubnovského vrchu a Jan Peroutka, kteří jako jediní nepoznali nižší známku než čtyři.  

   Závěrem bych rád poděkoval pořádajícímu MS Vrchovina Hvozdná za pronájem honitby i zajištění občerstvení, sponzoovi akce firmě Delikan za věcné ceny a svým přátelům jmenovitě Janu Martonimu, manželům Kučerovým, Leopoldovi Šenkeříkovi a Daliborovi Smékalovi za pomoc s přípravou akce.

Ing. Vladimír Hutěčka
garant zkoušek

Autor: HK+IN
Přečteno: 1181x
Vydáno: 1.10.2016

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Erly od Moravské Sázavy (fxh) - fena
o: Asterix z Jámy lvové
m: Era Val-Rico
LČR Malenovice II
01.10.2016
4 4 4 3 4 87 I.c
R-CACT; klubová zkouška
Petr Michálek
Bazira ze Šilfova dolu (fxh) - fena
o: Ditmar ze Šilfova dolu
m: Inga ze Šilfova dolu
LČR Malenovice II
01.10.2016
3 4 4 2 3 68 II.c
klubová zkouška
Martin Boček
Octavius Tuskulum (fxh) - pes
o: Sunlyn Som of a Gun
m: Inspira Tuskulum
LČR Malenovice II
01.10.2016
2 4 4 3 4 67 II.c
klubová zkouška
Vladimír Htěčka, Ing.
Alf Lovcův šperk (fxh) - pes
o: Car z Bystřických hranic
m: Jasmína Tuskulum
LČR Malenovice II
01.10.2016
1 4 4 4 4 65 III.c
klubová zkouška
Barbora Vykysalová
Era z Jalovcové louky (fxh) - fena
o: Son of a Gun Sunlyn
m: Faty z Krčmaně
LČR Malenovice II
01.10.2016
1 4 3 3 3 52 III.c
klubová zkouška
MUDr. Eva Mackovíková
Cedra od Sezinského potoka (fxh) - fena
o: Cyr Val-Rico
m: Elina od Hombreho
LČR Malenovice II
01.10.2016
4 4 4 4 4 103 I.c, CACT, CT
Klubová - VKZ
Denerová Kateřina MVDr. / Blahut Jaroslav
Daschenka z Benkovského kopce (fxd) - fena
o: Uzzu Star Franke
m: Feebee z Benkovského kopce
LČR Malenovice II
01.10.2016
0 0 0 0 0 0 nedokončil/odstoupil
klubová zkouška, vůdce odstoupil pro indispozici feny
Jakub Klabatka / Lenka Pokorná

D1) vyhánění zvěře z houštin
D2) chování po výstřelu
D3) poslušnost
D4) vodění
D5) chování na stanovišti




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná