Všestranné zkoušky Milikovice (Memoriál F. Stehlíka) 24.-25.9.2011

Foxteriér reprezentoval skvěle

Letošní sedmý ročník Memoriálu Františka Stehlíka probíhal 24. – 25. září 2011 v honitbě MS Milikovice-Kosov, ležící jen kousek od Českých Budějovic. MFS je jedna z nejnáročnějších soutěží pro teriéry u nás, probíhá podle všestranných zkoušek plus navíc bodovaného vytažení lišky z pětimetrové nory. Pořadatelskou zátěž nese většinou Klub chovatelů jagdteriérů s tím, že soutěž je otevřená i pro ostatní pracovní teriéry, takže se náš klub při účasti foxteriérů stává spolupořadatelem. Na této soutěži je zadáván CACIT a pro jednotlivá plemena pak i CACT.

Osobně musím říct, že jsem se na MFS velmi těšila, vždyť na něm po dlouhé době měli běžet dokonce 4 foxteriéři. Posunutí původního termínu o týden, ovšem zamíchalo nejen s počtem foxteriérů na vlastní soutěži (z původních 4 zbyl jen jeden), ale i s mým programem, protože v sobotu jsem byla pozvaná posuzovat mezinárodní výstavu v rakouském Tullnu, na memoriál jsem se proto mohla dostavit až v neděli. To už bylo pole účastníků z poloviny prořídlé a k posouzení zbývala jen část lesních prací, konkrétně nahánění, následování, barva a vytažení lišky z nory. Tato část mě obzvlášť zajímala, protože na ročnících, kde jsem sama vedla, tato práce ještě nebyla, a tak jsem byla zvědavá na její provádění, navíc je to jedna z disciplin v nově připravované soutěži Evropského poháru teriérů

Jak jsem napsala, účastníci v neděli již byli lehce „prořídlí“, ale nejdůležitější bylo, že jediný zastoupený foxteriér Asparagus Vives Bohemia zvaný Gus, vedený panem Jaroslavem Zadražilem, byl stále ve hře a navíc si nevedl vůbec špatně. Ze třech psů mě pouze on a slovenský jagdteriér známky na první cenu, a tak jsem za oba doufala, že se jim ty poslední discipliny podaří zvládnout a neklopýtnout.

Dle mého předvedl Gus ve zbývajících disciplínách, jenž jsem měla možnost vidět, přesvědčivý výkon bez sebemenšího zaváhání a po právu při závěrečném vyhodnocení obdržel ohodnocení za nejlepší práci v lese.

Letošní ročník se nesl ve znamení velmi příjemného slunečného podzimního počasí, malebného jihočeského prostředí a především za velmi přátelské atmosféry všech přítomných, kdy pošťuchování minoritního bílého foxteriéra ze strany černé majority bylo jen projevem radosti, že mezi jagdteriéry zavítala konkurence, a to nečekaně schopná od jiných plemen.

Nezbývá, než ještě jednou poblahopřát pan Janu Zadražilovi za výborný výkon, kdy druhé místo a Res.CACIT patří k doposud asi nejúspěšnějším výsledkům foxteriérů na této soutěži.

Můžeme si jen přát, aby osmý ročník, který se bude konat v roce 2013 (memoriál je pořádán jednou za dva roky) měl alespoň jednoho stejně dobrého zástupce za naše plemena.


Iveta Nováková
předsedkyně KCHF ČR
 

 

Memoriál dr. Františka Stehlíka pohledem vůdce

Letošní, již sedmý ročník memoriálu uspořádal Klub jagdteriérů v Čechách ve spolupráci s OMS České Budějovice při příležitosti 20. výročí založení klubu. Memoriál pořádaný dle VZ+ vytažení mrtvé lišky z nory se konal letos 24. až 25. září v honitbě Milíkovice-Kosov.

Když mi koncem července zavolal výcvikář klubu B. Papež s tím, že má na tuto akci přislíbenou účast tří foxů a potřebuje čtvrtého do družstva, odmítl jsem, protože bych musel „oprašovat“ aporty a navíc jsem chtěl začít s přípravou na BZH. To však pro něj nebyly žádné argumenty, a tak jsem se po několika dlouhých telefonátech  nechal „dokopat“ k účasti.

Překvapení se konalo hned v sobotu ráno, kdy mě prezident Klubu JGDT v Čechách, p. Soukup, přivítal informací o zrušené účasti přihlášených foxů. Tuto komplikaci však vyřešil způsobem sobě vlastním, a to tak, že na zkoušky přihlásil svoji fenku bez jakékoliv přípravy, rovnou „od boudy“. Tak mohla vzniknout alespoň jedna skupina složená z pěti JGT a jednoho FXH.

Po slavnostním zahájení jsem si vylosoval č.1 a šlo se na slídění. Můj Asparagus Vives Bohemia (zvaný Gus)předvedl dobrou práci, pouze jsem zprvu litoval, že nepřišel na zajíce a nepředvedl čtyřkovou hlasitost a stopu živé zvěře. Za srnčím to bylo pouze za 3. Teprve později jsem si uvědomil, že v těsné blízkosti frekventované silnice by to za zajícem také mohlo být 4 „in memoriam“. Náročnost vody potvrdila skutečnost, že zde skončili dva psi. Gus šel na vodě slušně, rozhodčí mu vytknuli pouze slabší systematičnost a vynechání kusu rákosí, kdy pes již na dálku navětřil kachnu a šel rovnou pro ni. Takže za 3, ale rozhodčí ocenili vynikající nos. Následovala dohledávka pernaté, rozhodčí přísně dbali na to, aby nejen psi, ale hlavně vůdci neviděli, kam zvěř padá. Na to doplatil další pes a vypadl. Gusík opět prokázal výborný nos a nezaváhal. Vlečky, vodění na řemeni a odložení absolvovali zbylí „tři mušketýři“ bez problémů. Pouze při volném odložení mi zatrnulo, když kolem Gusína v necelých 20 metrech probíhal kus srnčí zvěře. Naštěstí mi rozhodčí oznámil, že „pes jen udiveně zíral“.

V neděli jsem se již necítil jako úplný sirotek, protože se objevila spřízněná duše v podobě předsedkyně KCHF Ivety Novákové. Ta mi byla po celý den morální oporou a na závěr zkoušek předala za KCHF ceny pro úspěšné vůdce, včetně poháru pro nejlepšího foxteriéra.

Začali jsme naháněním (bohužel bez zvěře) za 3. Jak má vypadat nahánění předvedl pozdější vítěz memoriálu, reprezentant Slovenska. Ten po chvíli opustil lesík a přes louku sledoval stopu až zmizel v protilehlém lesním porostu. Když to sdělili jeho vůdci, sympatickému „horárovi“ Zdeno Froncovi, konstatoval se stoickým klidem: „Ani sa něrozlúčil…“. Po nějaké době se psík vrátil a pokračoval v nahánění v určeném prostoru. O tom, že vypracoval stopu pytlačícího kocoura až na dvůr, tam ho zadávil a na vyhrůžky majitelů odpověděl zadávením králíka v králíkárně, se vůdce dozvěděl až od rozčilených poškozených, které zklidnilo teprve 1000 Kč na ruku.

Ale zpět ke Gusovi, jeho následování bylo komentováno rozhodčími: „takto si to asi tvůrci ZŘ představovali“, barva po počátečním váhání spolehlivě. Vytažení mrtvé lišky z nory už byl jen bonus. Sečteno podtrženo: celkově druhé místo, I.cena, 340 bodů, Res.CACIT, CACT, nejlepší práce v lese, takže maximální spokojenost.

Celkový dojem: vynikající práce pořadatelů, překrásné prostředí, přísné, ale korektní posuzování, špičkové výkony psů, i když některým nepřálo zkouškové štěstí, velice přátelská atmosféra, hon na kachny pro všechny účastníky zkoušek. Škoda jen nepříliš početné korony, zde se mohl každý na vlastní oči přesvědčit, že jagoš není pouze neovladatelný zabiják a fox pokojový povaleč, ale při správném vedení jsou obě plemena lovecky všestranně upotřebitelná.

Jaroslav Zadražil
 

Ze zprávy vrchního rozhodčího ing. Bohumila Kováře.

Dne 24. a 25. září 2011 uspořádal Klub chovatelů jagdterierů v Čechách ve spolupráci s OMS České Budějovice „Memoriál dr. Františka Stehlíka“ (jako klubovou soutěž se zadáním titulu CACIT a Res.CACIT, CACT a Res.CACT ) v honitbě Milíkovice – Kosov. Zkoušky probíhaly po oba dva dny za velmi slunečného počasí v dobře zazvěřené honitbě, vhodné pro tento druh zkoušek.
Chování vůdců bylo po oba dva dny „sportovní“, v duchu tradic naší české kynologie. Organizace zkoušek za přispění členů KCHJgdtČ a kynologické komise OMS České Budějovice byla na velmi vysoké úrovni a vše proběhlo bez sebemenších závad. Jeden vůdce neobstál (práce na vodě 0), dva vůdci ze zkoušek odstoupily. Žádné protesty nebyly podány.

Autor: HK +
Přečteno: 636x
Vydáno: 24.9.2011

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10D11D12D13D14CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Asparagus Vives Bohemia (fxh) - pes
o: Bryl od Štěpánského rybníka
m: Bonna od Loděnické stráně
OMS č.Budějovice - Kamenný Újezd
24.09.2011
4 3 4 4 4 4 3 4 4 3 4 4 4 3 340 I.c, CACT
Memor.Fr.Stehlíka,R-CACIT,vyvl.lišky +5
Zadražil Jaroslav

D1) nos
D2) hlasitost
D3) poslušnost
D4) chování po výstřelu
D5) vodění ( do r. 2014 vodění na řemeni)
D6) slídění
D7) stopa živé zvěře
D8) dohledávka a přinášení pernaté zvěře
D9) vlečka se srstnatou zvěří ( do r. 2014 přinášení srstnaté zvěře na dálku v poli)
D10) přinášení kachny z hluboké vody ( do r. 2014 práce ve vodě)
D11) práce před barvou ( do r. 2014 následování)
D12) práce na pobarvené stopě 1-4 hod. staré
D13) odložení
D14) vyhánění zvěře z houštin ( do r. 2014 - nahánění)


Předsedkyně předává po...

Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná