Podzimní zkoušky Sokolov 8.5.2011

Druhý den za stejného počasí pokračovali podzimní zkoušky. Bohužel účast na tomto typu zkoušek byla nízká, a tak startovali pouze tři psi, ale co se výkonu týká, tak to nemělo chybu. Mohu s klidným svědomím říci, že naši foxlíci opět zazářili a zastínili svými výkony ohaře, kteří měli souběžně též PZ. Toto bylo vidět zejména na aportech, kde zvěř byla uchopena na jeden úchop a přímočaře nesena k vůdci. I když pes předal s usednutím, ale obešel vůdce, byl za tuto chybu penalizován, a tak u dvou FXH při dohledávce pernaté byla známka za 3.

Za zmínku stojí účast našeho zahraničního člena p. Jürgena Eisenkolba, který vedl FXD Carry vom Winterhorn, který se po zásluze stal i vítězem zkoušek. Chtěl bych se zde podělit o některé zážitky při výkonu tohoto psa. Pes měl vynikající slídění, při kterém našel a zahlásil tlupu černé zvěře, kterou v zálehu hlasitě obíhal (jednalo se přibližně o 15 kusů této zvěře). Na pokyn rozhodčího vůdce psa odvolal a pokračovalo se dále ve slídění. Pes narazil na stopu srnčí zvěře, kterou bez problému hlasitě sledoval. Pes prokázal výborné aporty i když z vlečky obdržel známku 3 v podstatě za vizuální povel, který byl proveden rozpažením a připažením paží vůdce. Přece jenom jsou to zkoušky se zadáním čekatelství národního šampiona a tak k nim i rozhodčí přistupovali.

Dále bych se chtěl zmínit i o dalších zajímavostech, a to byla vlečka s poněkud větším králíkem než je obvyklé, toto předvedl Udin Steinbach Terry a rovněž předvedl výborný klid po ráně u vody, kdy z daunu až na povel šel do vody pro kachnu. Bylo to velmi poučné zejména pro koronu, kterou z větší části tvořili adepti mysliveckého kurzu a mohli si udělat srovnání u jednotlivých plemen. Společně s foxlíky běželi anglický kokršpaněl a labrador. Těžko se tyto události dají vyjádřit slovy, neboť pouze optický pohled je ten jedinečný zážitek, který si každý uchová v paměti a který se vybaví při každé vzpomínce na tyto akce.

Pokud se týká zvěře tak kromě zmíněných divočáků zde byla opět zvěř srnčí a poměrně dost zajíců, přece jenom honcování této zvěře bylo v našem případě velmi užitečné, neboť zajíci byli vidět snad všade, kam se člověk podíval, a to jsme byli ve stejném místě jako při ZV. Po ukončení a vyhodnocení zkoušek byl předán diplom včetně zápisu do PP Klubového šampiona práce Jürgenovi Eisenkolbovi na jeho Carryho, mimochodem vítězem HZ v roce 2009.

Dále bych se chtěl zmínit a zároveň poděkovat MS Lomy Chodov, které nám umožňuje konat zkoušky v jejich honitbách již po několik let. Zároveň i rozhodčím, kteří posuzovali jak vlohy, tak i podzimky. Jsou to pánové: Jan Neubauer a Martin Petráň, oba z OMS Příbram.

Na úplný závěr bych si chtěl nechat poděkování všem těm, kteří se aktivně účastní našich klubových zkoušek a všem, kteří se svými foxteriéry aktivně cvičí a účastní se zkoušek
ve svém okolí. Je to jediný způsob, jak ukázat, že naše plemena jsou vhodná pro široké využití v myslivecké praxi. Uvědomme si, že mnoho myslivců například hladkosrstého foxteriéra nedokáže zařadit do teriérů, natož určit o jaké plemeno jde.
S poděkováním a pozdravem „Myslivecké kynologii zdar“          

Bohuslav Papež
výcvikář KCHF ČR

Autor: HK +
Přečteno: 558x
Vydáno: 8.5.2011

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10D11CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Goldwing v.d. schönen Bergen (fxd) - fena
o: Diamant
m: Step Forward
Chodov
08.05.2011
4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 266 I.c, CACT, CT
Klubová - VKZ
Jurgen Eisenkolb
Udin Steinbach Terry (fxh) - pes
o: Erney Steinbach Terry
m: Herietta Steinbach Terry
Chodov
08.05.2011
4 0 4 4 4 3 4 4 3 4 3 218 I.c, CACT, CT
Klubová
Papež Bohuslav
Brit z Úsovska (fxh) - pes
o: Eric Javor Haná
m: Hurikán Slovakia Borka
Chodov
08.05.2011
4 0 4 4 4 3 3 4 3 4 3 211 I.c, res.CACT
klubová
Demel Petr

D1) nos
D2) hlasitost
D3) poslušnost
D4) chování po výstřelu
D5) vodění ( do r. 2014 vodění na řemeni)
D6) slídění
D7) stopa živé zvěře
D8) nezkouší se ( do r. 2014 stopa vůdce)
D9) dohledávka a přinášení pernaté zvěře
D10) vlečka se srstnatou zvěří ( do r. 2014 přinášení srstnaté zvěře na dálku v poli)
D11) přinášení kachny z hluboké vody


Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná