Klubové barvářské zkoušky honičů v Horním Jelení

 

Dne 12. září 2021 se v Horním Jelení konaly tradiční klubové zkoušky lovecké upotřebitelnosti k dosledu spárkaté (černé) zvěře, tentokrát BZH, ve spolupráci s Klubem chovatelů teriérů. Byli pozváni zkušení rozhodčí, v čele s vrchní rozhodčí Janou Adámkovou; dále posuzovali Ing. Miloslava Šišková a pan Branislav Oravec. Jako čekatel se zúčastnil pan Arnošt Drmola. Je třeba zdůraznit, že všichni tito rozhodčí vodí pravidelně své pejsky na zkouškách.


Počasí bylo výtečné, trochu pod mrakem, teploty lehce nad 20 stupňů (ideální teplota pro pejsky po vyválení v bahnité louži). Šlapané stopy byly pečlivě připraveny skupinou dobrovolníků z MS Ostřetín a dalšími zkušenými myslivci; stopy byly ovšem dosti náročné následkem nedávné těžby dřeva a polomů. K posuzování byla jedna skupina se šesti psy, z toho jeden FXH, dva FXD, dva BRT a jeden IRT. Pět psů obstálo, jeden odstoupil. Práci na stopě zvládli všichni psi i vůdci ve velmi dobré kvalitě: tři byli hodnoceni známkou čtyři. Pozdější vítěz, Kid z Nebeského království (FXH) s vůdcem P. Cibulkou, se prezentoval uvážlivou, jistou a precizní prací na stopě a správným chováním u střelené zvěře. Podobně úspěšná byla na stopě fenka Goody z Romanova chovu (BRT), vedená Sandrou Miklínovou. Fenka však předvedla jiný styl – bleskurychlou práci na stopě a výtečné chování u střeleného kusu. Je jen škoda, že musela v samotném závěru zkoušek odstoupit.


Navzdory pesimistickým předpovědím vůdkyně I. Duspivové, její dvě fenky FXD obstály v I. a II. ceně, a zejména výkon Ferry z Elgardu byl rozhodčími vysoko hodnocen (I. cena). Vítězem klubových zkoušek, s udělenými čekatelstvími CACT a CT, se stal Kid z Nebeského království (FXH) s vůdcem P. Cibulkou, pes výborně připravený, s klidným, až profesorským přístupem, a vedený klidně a jistě zkušeným vůdcem. Získal hodnocení 4 ve všech disciplínách. Je jen potěšující, že oba foxteriéři hodnocení v I. ceně, se též výborně prezentovali na speciální výstavě den předtím, což je příslibem do budoucnosti chovu obou našich plemen. Dobrou prací se ukázali i partnerští teriéři, kteří skončili ve II. ceně.


Zkoušky proběhly hladce, v přátelské, kolegiální atmosféře. Protože všichni vůdci a vůdkyně byli zkušenými cvičiteli, bylo možno se spoustu věcí přiučit pro budoucí přípravu foxteriérů. K úspěchu zkoušek v první řadě přispěli představitelé MS Ostřetín, V. Brynda a J. Schejbal; spolek též přispěl velmi hodnotnými cenami (odstřel srnce II.-III. věkové třídy pro vítěze a nádherně zdobený lopatovitý daňčí paroh pro nelépe se umístivšího foxteriéra), ale zejména zapůjčením honitby. Velkou práci při přípravě zkoušek a stop a dohledu nad zkouškami odvedla Jana Adámková, která kromě toho přispěla ke slavnostnímu duchu zkoušek i svým uměním s lesním rohem. Obětavě při přípravě a průběhu zkoušek pomáhali mnozí další, zejména členové MS Ostřetín v čele s předsedou P. Kubouškem, ale při časně ranní přípravě stop také Renáta Hanušová. Nezbývá, než si přát, aby podobně úspěšně a v podobném duchu probíhaly zkoušky v Horním Jelení i příští rok.


Jan Kirschner, garant akce

 

 

Autor: Vladimír Hutěčka
Přečteno: 908x
Vydáno: 21.9.2021

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Ferra z Elgardu (fxd) - fena
o: Gorman Star Franke
m: Dexy z Elgardu
Horní Jelení
12.09.2021
4 4 3 4 4 156 I.c
klubová zkouška
Ing. Iva Duspivová
Grace z Elgardu (fxd) - fena
o: Rocket Blackdale
m: Elfie z Elgardu
Horní Jelení
12.09.2021
3 2 3 2 3 119 II.c
klubové zkoušky
Ing. Iva Duspivová
Kid z Nebeského království (fxh) - pes
o: Yukon od Štěpánského rybníka
m: Gita z Nebeského království
Horní Jelení
12.09.2021
4 4 4 4 4 204 I.c, CACT, CT
CACT, Vítěz klubových zkoušek
Petr Cibulka

D1) vodění
D2) odložení
D3) dosled černé zvěře na uměle založené, šlapané nepobarvené stopě ( do r. 2014 dosled černé a vysoké zvěře na přirozené nebo uměle založené barvě)
D4) chování u střelené zvěře
D5) poslušnost




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná