Honičské zkoušky Sokolov 10.-11.11.2012

V těchto dnech se konaly mezinárodní HZ za účasti našeho klubu a Klubu chovatelů jagdteriérů v Čechách. K nim se dostavilo 5 foxteriérů a 7 jagdteriérů, tedy celkem 12 psů. Vůdci byli dochvilní a na sraz, který byl v 8,00 hod.v hospodě „U divočáka“ v Krásnu, všichni dorazili včas.

Účast na zkouškách byla vskutku mezinárodní, neboť kromě našeho zahraničního člena, pana Larryho Lewise, který vedl svého psa Cézara z Habrového revíru, se zkoušek účastnili 3 zahraniční rozhodčí, a to ze Slovenské republiky.Vrchním rozhodčím byl Bohuslav Papež a rozhodčí, korona, která posuzovala výkony zúčastněných psů pracovala v tomto složení: Rostislav Bejček CZ (chov.st. „Bejro Agi“), Zdeno Fronc SK (chov „Aluminium“), Radovan Babiak SK (chov „pod Babiakovej hory“) a Ján Füri SK (chov „Hurikán“). Páni rozhodčí jsou aktivními chovateli JGT a foxteriérů a zároveň velmi zkušenými vůdci.Tedy předpoklad citlivosti a zkušenosti v posuzování zde byl a zároveň i objektivity při vyhodnocování jednotlivých disciplín.

Po slavnostním nástupu a veterinární kontrole jsme v konvoji dojeli do zaslíbeného revíru vzdáleného přibližně 24 km, kde na nás již čekali místní členové MS v čele s hospodářem a předsedou a ostatními hosty. Opět jsme to stihli na smluvený čas, a tak se dal očekávat hladký průběh prvního dne zkoušek a návratu na základnu za světla. Den byl příznivý, tj. že nepršelo a bylo poměrně sucho. Byly pro nás připraveny dvě rozsáhlé leče, které vedle sebe sousedily. Bez zbytečných okolků byl proveden nástup a zahájen společný lov. Po vypuštění psů nastal opravdový koncert psích hlasů. V leči bylo spousty černé zvěře, sičí zvěře a lišek. Střelba se v podstatě ozývala ze všech stran, ale o úspěšnosti jsme v tu dobu neměli ani tušení, až po ukončení první leče, což bylo asi po dvou hodinách. Výsledek střelby byl dosti žalostný, neboť na výloži se sešlo šest selat a jedna liška. Celkem prý padlo 19 ran, odstřel černé byl povolen pouze v selatech. Kuriozní bylo to, že jedno sele chytli psi v leči a ostatních pět selat střelil místní člen MS. Byl k dispozici čerstvý nevyvržený kus černé zvěře, a tak při krátké přestávce bylo provedeno chování u střeleného kusu. Zde nebyl žádný problém, ba naopak všichni měli hodnocení ve čtyřkách a FXH Elton Bohemia Kent, vedený Jiřím Marešem, obdržel 5 bodů navíc za oznámení na brinxl, což vyvolalo obdiv ostatních zúčastněných. Další 2 body za oznámení obdržel Cézar z Habrového revíru vedený Larrym Lewisem.

Ve druhé leči bylo opět velké množství černé zvěře a samozřejmě zvěře sičí. Psi se naplno realizovali a byl jsem přímým svědkem, jak postřelenou laň psi stavěli a měl jsem i příjemný pocit, neboť u toho byl i FXH Cézar. Po ukončení druhé leče byl na moji žádost proveden výřad a my jsme mohli pokračovat v plnění ostatních disciplín. Mimochodem na výřadu bylo 8 kusů zvěře sičí, 6 selat a 2 lišky. Klid na stanovišti přinesl mnohé překvapení a padaly dokonce i jedničky. Na odložení již nenastoupil JGT Gaston Merom, který na žádost vůdce odstoupil. Pes tento den podával velice podprůměrný výkon a vzhledem k nízké klasifikaci to bylo i rozumné. Poslední disciplínou bylo odložení, které ostatní psi zvládli ve vysokých známkách.

Po příjezdu na „základnu“, kde nás čekala příjemně vyhřátá vinárna a něco k jídlu, se začalo diskutovat o zážitcích z prvního dne zkoušek a o ostatních loveckých historkách.

Ráno opět byl sraz v 8,00 hod., dokonce i divočák se dostavil již před osmou hodinou. Po krátkém zhodnocení a seznámení s programem druhého dne zkoušek byl proveden přesun do nedalekého revíru Městských lesů Loket. Po uzavření divočáka do obůrky započal druhý zkouškový den.

Psi nastupovali podle rozlosovaného pořadí a mohu říci, že jsem neměl dobrý pocit z prvních dvou psů, kteří po poradě rozhodčích obdrželi za 1. Ostatní již nepřekvapili, odváděli výbornou práci. Poslední dva nás opět nemile překvapili, neboť opět za 1 a bohužel FXH Cézar, který startoval jako poslední, nesplnil disciplínu a byl ohodnocen 0. Dál již nepokračoval, byla to škoda, protože z naháňky neměl výsledky špatné, ale bohužel neměl vůbec tuto disciplínu nacvičenou.

Po této disciplíně se již rýsoval favorit, a to v podobě FXH Eltona. Po obůrce byl proveden rychlý přesun na stopy a čekalo se, jak dopadne výkon na dosledech. Z deseti psíků pouze čtyři obdrželi po 4 a ostatní se pohybovali o stupeň níže. Sledoval jsem Eltona při práci na stopě, pes šel velmi jistě soustředěně, vůbec nevnímal nervozního vůdce a velice pěkným volným tempem došel až na konec stopové dráhy. Za tuto práci obdržel známku 4. Ještě sice nebylo rozhodnuto, neboť do konce zkoušek zbývaly ještě dvě disciplíny, vodění na řemeni, klid po ráně. Elton toto zvládl bez problémů a o vítězi zkoušek bylo rozhodnuto. Další želízko v soutěži byla i FXD Dalia Concord from Zliv, která na stopu nastupovala doposud se samými čtyřkami. Za práci na stopě obdržela 3 a ostatní disciplíny dokončila opět v samých čtyřkách. Ovšem nejkvalitnější práci na stopě provedl FXD Jerry od Žluté skály, kterému přes stopu přešla liška, která se zvedla z nedalekého bukového kotlíku. Pes tuto stopu označil a vrátil se zpět na sledovanou umělou stopu a bezpečně došel až na její konec. Opět volným tempem, s maximální soustředěností a přesností. Bohužel pes měl podmíněnou známku a skončil v druhé ceně.

Tak jak první den vyšlo počasí, tak druhý den pršelo a byli jsme rádi, že jsme opět ve vyhřáté vinárně, kde jsme rychle zpracovali výsledky. O vítězi bylo rozhodnuto, ale jaké bylo překvapení z umístění na druhém místě, kde skončila FXD Dalia s vůdcem Richardem Gobym.

Musím se přiznat,že při vyhlašování výsledků jsem byl velice dojat a výsledek těchto společných klubových zkoušek byl největším darem za osmileté působení ve funkci výcvikáře našeho klubu a zároveň i propagací v konkurenci ostatních skvělých psů. Při této příležitosti bych chtěl připomenout vynikající druhé místo na Memoriálu MVDr F.Stehlíka psa FXH Asparaguse Vives Bohemia vedeného panem Zadražilem a letošní vítězku Memoriálu Jožky Martínka Verunu ze Šilfova dolu vedenou Jiřím Ondráčkem. Všechny tyto vrcholné akce jsou připravovány ve spolupráci s chovatelskými kluby jagdteriérů a lepší propagace pro naše plemena nemůže ani být. Nejde o to srovnávat, ale jde hlavně ukázat, že to může fungovat i na té nejprestižnější úrovni. A toto si myslím, že se za poslední čtyři roky podařilo.

Ale vrátím se k naší akci, pět psů ukončilo HZ v první ceně a všichni neúnavně pracovali na černé zvěři a splnili všechny další podmínky pro získání pracovního titulu „DIVIAČIAR“. Po poradě z rozhodčími byl tento titul jednomyslně těmto psům přiznán. Výsledky jsou zpracované v tabulce, která zároveň ukazuje i pořadí umístění jednotlivých psů.

Nemohu ani opomenout naše sponzory, kteří se přispěli věcnými dary nebo finanční částkou. Tradičně bylo zapojeno TESCO Cheb, finanční příspěvky poskytli naši členové pánové Láďa Mrštík a ing.Jiří Andr, kteří v součtu poskytli částku 4.500,- Kč. Zvláštní cenu pro vítěze darovala chovatelská stanice „von Leinbruck“ pana Luboše Hemra – kufřík se sadou kuchyňských nožů a steakových příborů. Velký dík patří pochopitelně revírům MS Mirotický les, Městské lesy Loket a LČR Kladská, kteří nezištně poskytli své revíry ke konání takto rozsáhlých zkoušek.

Pro náš klubový Zpravodaj zaznamenal Bohuslav Papež
 

Honičské zkoušky pohledem vůdce..

Po roce jsme znovu přijeli na KHZ do Krásna poměřit síly foxíků a jagdterierů. V penzionu u Bejčků, kde měli vůdci zázemí, jsme s překvapením narazili na rozhodčí ze Slovenska, z nichž některé jseme znali z kontaktního norování z Vinohrad nad Váhom. Pánové Rado Babiak, Zdeno Fronc a Ján Füri po oba dva dny posuzovali zkoušky spolu s Rosťou Bejčkem a panem Bohuslavem Papežem. Původně jsem chtěl vzít jen psa Jerryho od Žluté skály. Ale protože se na poslední chvíli odhlásili někteří foxíci, jela s námi i fena Dalia Concord from Zliv. První den byl věnovaný společné naháňce a disciplínám chování u střelené zvěře, klidu na stanovišti a odložení. Naháňka byla divácky vděčná. Zvěř kolem nás probíhala na několik metrů, prohlédli jsme si opravdu zblízka několik laní a kolouchů jelena siky. V druhé leči jsme málem šlápli na kňourka, který snad zaspal a zvedl se až tři metry od nás. Druhý den proběhly ostatní disciplíny, z nichž zejména ochota a dosled byly infarktové záležitosti, protože mohly zkazit pěkné sobotní výsledky psů. Nakonec všechno dobře dopadlo, a tak se stalo, že fena Dalia, která jela tak říkajíc "do počtu", získala celkové druhé místo a titul diviačiar za práci v leči na černé zvěři a můj věrný kamarád Jerry místo šesté. Jménem vůdců bych chtěl moc poděkovat organizátorům za přípravu zkoušek, na které budeme dlouho v dobrém vzpomínat.

Richard Goby

Autor: HK
Přečteno: 757x
Vydáno: 11.11.2012

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10D11D12D13D14CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Jerry od Žluté skály (fxd) - fena
o: Kyr Diplomat
m: Dolly z Lesovny
OMS Sokolov - Krásno
11.11.2012
4 3 3 2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 187 II.c
klubová zkouška, hlasitost 2
Goby Richard
Aika Vives Bohemia (fxh) - fena
o: Bryl od Štěpánského rybníka
m: Bonna od Loděnické stráně
OMS Sokolov - Krásno
11.11.2012
3 3 3 3 3 1 4 4 4 4 3 1 4 4 152 III.c
klubová zkouška
Šlosar Jan
Elton Bohemia Kent (fxh) - pes
o: Wild World Agria
m: Claret od Rytíře Malovce
OMS Sokolov - Krásno
11.11.2012
4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 209 I.c, CACT, CT
Klubová - VKZ, CACIT
Mareš Jiří
Dalia Concord from Zliv (fxd) - fena
o: Bon Curly hooligan
m: Etel ze Stříbrné
OMS Sokolov - Krásno
11.11.2012
4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 199 I.c, CACT, CT
Klubová zkouška,R-CACIT,Diviačiar
Goby Richard
Cezar z Habrového revíru (fxh) - pes
o: Radical od Rytíře Malovce
m: Chesie od Akátové stezky
OMS Sokolov - Krásno
11.11.2012
3 3 4 3 0 4 4 4 4 4 4 4 4 neobstál
klubová zkouška,ochota 0
Lewis Larry

D1) nos
D2) hledání
D3) nahánění
D4) hlasitost
D5) dosled černé zvěře na uměle založené pobarvené stopě
D6) ochota k práci na černou zvěř
D7) poslušnost
D8) chování po výstřelu
D9) chování u střelené černé zvěře
D10) chování na stanovišti
D11) vytrvalost
D12) orientace
D13) vodění na řemeni
D14) odložení




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná