Honičské zkoušky Slezské Rudoltice 27.-28.11.2010

Druhé Klubové honičské zkoušky v r. 2010 se opět konaly ve Slezských Rudolticích na Bruntálsku a to ve dnech 27. a 28. listopadu.  Pořádal je společně Klub chovatelů foxteriérů ČR a Klub chovatelů alpského brakýře jezevčíkovitého pod záštitou Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Bruntál. Ke zkouškám nastoupilo šest brakýřů, tři foxteriéři hladkosrstí, dva drsnosrstí a pro doplnění počtu byl přibrán jeden jezevčík drsnosrstý standardní. Vůdci hladkosrstých foxteriérů přijeli z okresu Nový Jičín, vůdci drsnosrstých z okresu Olomouc.

 

Sraz účastníků byl v 8 hodin ráno v kulturním domě ve Slezských Rudolticích. Po nezbytné administrativě zahájil zkoušky jejich ředitel Valtr Jírovec. Poté Jiří Kavan seznámil všechny přítomné s průběhem zkoušek a jejich organizací a předal slovo vrchnímu rozhodčímu Karlu Vaškujovi, který vůdcům zopakoval, co se od nich a jejich svěřenců očekává.

Všichni vyrazili do honitby podle plánu, avšak vzápětí se kousek za cedulí označující obec Slezké Rudoltice začala tvořit kolona aut. Důvodem zpomalení jízdy byla neobvyklá situace: asi ve vzdálenosti 30 metrů od silnice běželo v poli v řadě za sebou 25 divočáků! Pěkné přivítání v honitbě a známka o tom, že zvěře bude dostatek. Někteří ale měli trochu obavy z toho, jestli po této přehlídce zůstala ještě nějaká zvěř i v lečích.

První leč začala dobře, takže obavy byly neopodstatněné. Hned po vstupu do ní psi narazili na tři kusy jelení zvěře. Při postupování dál rozsáhlou lečí probíhalo mnoho srnčí zvěře, v její druhé polovině se objevilo asi 40 divočáků. Všichni psi až na jednoho brakýře pracovali v leči ukázkově, na výloži leželo šest kusů černé zvěře a jeden kolouch. I druhá leč začala zajímavě. Při zastupování střelců z lesa vyběhla skupinka selat bez bachyně, ale jak zbystřila pohyb, hned se vrátila zpět. A opět se psi mohli plně projevit při práci na černou, které bylo všude hojně, nemluvě o zvěři srnčí a daňčí. Za zmínku stojí práce dvou drsnosrstých foxteriérů, kteří prokázali, že dávají přednost černé zvěři před ostatní. Vůdce jednoho z nich, Dara od Mafiho, s jeho pomocí ulovil divočáka. Výsledkem druhé leče bylo sedm kusů černé zvěře. Následovaly drobné disciplíny, při kterých dvakrát zaváhala drsnosrstá Hany z Úsovska, a to na odložení a chování na stanovišti. Z prvního dne honičských zkoušek postupovali dále všichni foxteriéři.

Po příjemném společenském večeru, stráveném v místním kulturním domě, se následující den ráno mohlo pokračovat ve zbylých disciplínách. Den začal ochotou na černou zvěř, tzv. „obůrkou“. Tady vůdci neměli už tolik štěstí, jako na Sokolovsku, zde se opravdu „lámal chleba“. Co to znamenalo pro foxteriéry? Dva se známkou „0“ z této disciplíny ve zkouškách neobstáli, další dva obdrželi známku „1“ a jeden známku „3“. Tři pokračující foxteriéři poslední disciplíny pobarvenou stopu a chování u černé zvěře zvládli vcelku dobře. Celkové výsledky přináší přiložená tabulka. Jen pro zajímavost z šesti brakýřů uspěl jeden ve druhé ceně s titulem Diviačiar, tři absolvovali zkoušky ve III. ceně a dva neuspěli. Také brakýři nasbírali nízké známky na obůrce, ale větší problém jim dělaly drobné disciplíny. Jako jediný v I. ceně uspěl drsnosrstý jezevčík.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem sponzorům, jimiž byli  KCHF ČR, chovatelská stanice Lichnoveček, Jan Martoni a firma Proplan, a zejména členům MS Slezské Rudoltice, Jiřímu Kavanovi, Karlu Vaškujovi a jejím rodinným příslušníkům za vzorné zajištění všeho potřebného. Rádi se v této honitbě při dalších klubových zkouškách sejdeme i v příštím roce.

Text a foto Dalibor Smékal

Autor: HK +
Přečteno: 614x
Vydáno: 27.11.2010

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10D11D12D13D14CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Edit od Hombreho (fxh) - fena
o: Chart od Akátové stezky
m: Ajda od Hombreho
Bruntál - Slezké Rudoltice
27.11.2010
4 3 4 4 3 3 4 4 4 4 3 2 4 4 163 II.c
Klubová zkouška,Vítěz klub. HZ
Marek Kubrický
Dar od Mafiho (fxd) - pes
o: Askin Star Franke
m: Ellies Lemart
Bruntál - Slezké Rudoltice
27.11.2010
4 4 3 3 3 1 4 4 4 4 4 4 4 3 157 III.c
Klubová zkouška
pan Poštůlka

D1) nos
D2) hledání
D3) nahánění
D4) hlasitost
D5) dosled černé zvěře na uměle založené pobarvené stopě
D6) ochota k práci na černou zvěř
D7) poslušnost
D8) chování po výstřelu
D9) chování u střelené černé zvěře
D10) chování na stanovišti
D11) vytrvalost
D12) orientace
D13) vodění na řemeni
D14) odložení




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná