Dogdancing

Dogdancing (tanec se psem) je v České republice poměrně mladý kynologický sport. Psovod a pes tvoří tým a na hudbu předvádějí předem připravenou sestavu, která obsahuje běžné cviky z poslušnosti, ale i mnoho dalších cviků a triků podle nápadu psovoda. Fantazii se meze nekladou, vždy by ale měl být brán ohled na zdraví a fyzické možnosti psa. 

Dogdancing se dříve dělil na 4 divize podle kterých se soutěžilo a to:
Divizi A – Musical Dreesage (MD) - kde měl pes předvést přesnou práci a po většinu sestavy klusat. Tato divize se svým stylem velmi podobala koňské drezůře.
Divizi B – Heelwork To Music (HtM) – kde pes musí předvést minimálně 60% cviků u nohy psovoda. Zbytek sestavy může být doplněn libovolnými freestylovými cviky.
Divize C – Freestyle (F) – Kde je psovodovi dána největší volnost a on se tak může rozhodnout, jestli bude se psem předvádět nějaký příběh, nebo třeba sestavu laděnou do tanečních kroků. Vždy však platí, že by psovod měl mít odpovídající kostým a hudbu.
Divize D – Dances with Dogs (DwD) – toto byla opravdu taneční divize, kde psovod musel v sestavě předvádět taneční kroky a pes jeho pohyb buď kopíroval, nebo vhodně doprovázel.

Od ledna roku 2013 se soutěží už pouze podle divize Heelwork to Music a Freestyle. Oficiální závody jsou dále rozděleny na Beginners (začátečníky) a Advanced (pokročilý). Aby se psovod dostal do kategorie pokročilých, musí získat určitý počet bodů ze závodů. V dogdancingu lze skládat i tzv. postupové zkoušky. Lze je skládat podle všech 4 divizí a každou ve 3 stupních náročnosti. Pokud se týmu podaří složit všechny zkoušky jedné úrovně na známku výborně, nebo všechny zkoušky jedné divize na známku výborně, je mu udělen titul Master of Dogdancing (úrovně či divize).

Př. Pokud pes složí zkoušky MD1, MD2 a MD3 na výborně, stane se Master of Dogdancing divize A (tedy Musical Dressage, zkráceně MD).
Pokud pes složí zkoušky MD1, HtM1, F1 a DwD1 na výborně, stane se Master of Dogdancing 1. úrovně.
Tým, který složí všechny zkoušky ve všech stupních – tj. celkem 12 zkoušek na známku výborně, obdrží titul Champion of Dogdancing.

Autor: AŠ
Přečteno: 1336x
Vydáno: 30.8.2019



Zpět

Další články v kategorii

Agility
Dog-trekking
Canisterapie
Coursing
Záchranářský výcvik