Barvářské zkoušky honičů Hudlice 9.7.2011

Tak jako vloni i letos proběhly první klubové barvářské zkoušky honičů na Berounsku. V sobotu 9. července jsme se sešli na myslivecké chatě v Hudlicích již v 8 hodin ráno. Po občerstvení a krátké administrativě došlo na nástup a rozlosování. Zkoušky absolvovali čtyři hladkosrstí a dva drsnosrstí foxteriéři. Jejich výkony posuzovali rozhodčí Jan Neubauer a Martin Petráň, osobně jsem na ně dohlížel ve funkci vrchního rozhodčího. Počasí toho dne bylo velice teplé, v průběhu dne bylo též dosti dusno.

Bez zbytečných okolků nastupovali jednotliví soutěžící k práci na stopách, všem dopadla velmi dobře. Poté následovalo vyhledání a chování u střelené černé zvěře. Během této disciplíny odvedli zástupci obou našich plemen obdivuhodnou práci. Divočáka odloženého na poměrně velkou vzdálenost spolehlivě vyhledali a všichni proto byli ohodnoceni známkou 4. Dvě fenky – jedna hladkosrstá a jedna drsnosrstá – navíc u divočáka zahlásily, takže se rýsoval vítěz zkoušek. Nakonec to v samém závěru dopadlo trochu jinak, o pořadí a celkovém vítězi rozhodly drobné disciplíny. Psi byli na tyto klubovky velmi dobře připraveni, o čemž svědčí výsledky s vysokým bodovým hodnocením.

Mohu jenom konstatovat, že naši vůdci věnovali přípravě na zkoušky mnoho času, který se odrazil v dosažených cenách. Rozhodčí posuzovali přesně podle ustanovení zkušebního řádu, a tudíž nebyl ani důvod k jakýmkoliv námitkám ze strany vůdců. Ostatně si myslím, že se plně soustředili na výkony svých svěřenců, které prožívali s určitou nervozitou. Za svoji osobu mohu s potěšením říci, že co do předvedených výkonů to po PZ na Sokolovsku byly druhé zkoušky, které se v letošním roce mohou právem zařadit mezi ty velice úspěšné a velmi dobře propagující obě plemena foxteriéra.

Několik slov k samotné přípravě zkoušek. Celou akci zajišťoval člen našeho Klubu Jirka Beránek, patří mu za to poděkování. Podařilo se mu zabezpečit revír, jenž svoji náročností plně vyhovoval „CACTovým“ zkouškám a splňoval veškeré požadavky pro konání podobných akcí. Myslivecké sdružení, které pro nás připravilo občerstvení včetně ranních dortíků a jiných dobrot si též zaslouží pochvalu a poděkování. Do takových míst se pak člověk kvůli přátelské atmosféře rád vrací a má pocit, že je mezi svými. Ještě jednou děkuji všem, kteří se na této akci podíleli.

V samém závěru zkoušek nechyběla dramatičnost a nikdo do poslední chvíle netušil, kdo bude vítězem. Ještě v lese jsem se domníval, že jím bude hladkosrstá fenka Irra. Netušil jsem však, že obdržela „3“ z vodění na volno, takže jí v konečném součtu scházely dva body na vítězku. Kompletní výsledky zkoušek viz přiložená tabulka.

Bohuslav Papež, výcvikář Klubu

Autor: HK +
Přečteno: 627x
Vydáno: 9.7.2011

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Iros od Štěpánského rybníka (fxh) - pes
o: Hurikán Slovakia Gery
m: Era od Štěpánského rybníka
OMS Beroun - Hudlice
09.07.2011
4 4 3 4 4 214 I.c
klubová zkouška
Jirásek Jan
Opoker z Rozkvetlé doliny (fxh) - pes
o: Sivaš od Rytíře Malovce
m: Maupz z Rozkvetlé doliny
OMS Beroun - Hudlice
09.07.2011
3 4 4 4 4 215 II.c
klub.zkoušky,vodění na řemeni 3
Krákora Martin Beránek Jiří
Catty Concord from Zliv (fxd) - fena
o: Bon Curly hooligan
m: Etel ze Stříbrné
OMS Beroun - Hudlice
09.07.2011
4 4 4 4 4 245 I.c, CACT, CT
Klubová - VKZ,1 b.hlášení
Placatková Klára
Cora z Habrového revíru (fxh) - fena
o: Radical od Rytíře Malovce
m: Chesie od Akátové stezky
OMS Beroun - Hudlice
09.07.2011
4 4 4 4 4 244 I.c, CACT, CT
Klubová
Beránek Jiří
Irra od Štěpánského rybníka (fxh) - fena
o: Gery Hurikán Slovakia
m: Era od Štěpánského rybníka
OMS Beroun - Hudlice
09.07.2011
3 4 4 4 4 243 I.c, res.CACT
Klub.zkoušky. 2 body za hlášení u kusu
Ing. Kleinhampl Vít
Šagan z Lankače (fxd) - pes
o: Ir z Viselců
m: Iva z Lankače
OMS Beroun - Hudlice
09.07.2011
4 4 3 4 4 214 I.c, res.CACT
klubová zkouška
Kos Roman

D1) vodění
D2) odložení
D3) dosled černé zvěře na uměle založené, šlapané nepobarvené stopě ( do r. 2014 dosled černé a vysoké zvěře na přirozené nebo uměle založené barvě)
D4) chování u střelené zvěře
D5) poslušnost




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná